K Roku viery vychádza dlho očakávané DVD o pápežovi Jánovi XXIII.

05.10.2012 Celý región

Bratislava 5. októbra (TASR) - Film "Ján XXIII. - Láskavý pápež" v slovenskom znení vychádza prvýkrát na DVD pri príležitosti nadchádzajúceho otvorenia Roku viery (11. októbra 2012).

Rok viery má prispieť k prehĺbeniu a obnove viery. S tým súvisí aj návrat k učeniu Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý sa začal práve za pontifikátu pápeža Jána XXIII. (v roku 1962).

Dlhoočakávané DVD zachytáva príbeh celoživotného priateľstva troch mužov. Jeden z nich bol neskôr vymenovaný za kardinála, druhý je exkomunikovaný a tretí sa stane nezabudnuteľným pápežom. Snímka oboznamuje so životnou cestou Angela Roncalliho, ktorý si zvolí meno Ján XXIII. Film takisto odkrýva zákulisie voľby pápeža a približuje atmosféru Druhého vatikánskeho koncilu.

Bob Hoskins v hlavnej úlohe presvedčivo stvárňuje pápeža, ktorý si získal ľudí jednoduchým úsmevom. Na slovenskom znení sa podieľajú najlepší herci na čele s Dušanom Jamrichom, ktorý prepožičal svoj hlas Jánovi XXIII.

Pri príležitosti otvorenia Roku viery v Bratislavskej arcidiecéze sa vo štvrtok 11. októbra o 18.30 h uskutoční v Katedrále sv. Martina slávnostná omša. Predsedať jej bude bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
 
 
 

Vyberte región